Start

… Per Åke gör inte anspråk på att vara konstnär. Det är slöjd han gör; vackra, kontemplativa vardagsvaror. Enkelt material och återbruk är ledstjärnor.
Celia B. Dackenberg

Hemslöjden 05/1
Hemslöjden 05/1

Jag har genom åren i stort arbetat utifrån återbrukstanken, med inriktning på halm och textilslöjd. Jag har i huvudsak utgått från traditionella material men har samtidigt i min produktion försökt skapa en ny och personlig formgivning.

Inom halmslöjden är min tillverkning begränsad till halmkronor (oror, mobiler) i ett flertal modeller. Materialet är råghalm med dekorationer i textil (bomull, dräktkläde), äggskal och ull. De mindre av halmkronornas moduler har även nyttjats till julgrans och fönster dekorationer, materialet är här som tidigare, råghalm med textil (bomull, dräktkläde) och ull accenter.

Mina textila arbeten har resulterat i större braskuddar vävda i olika tekniker, som flossa och rosengång samt i trasvävar som tuskaft, trasrya och olika kypertvariationer. Men även i mindre arbeten som linnekuddar med vävda partier i trasrya infogade som mittspeglar och i textila skulpturer.

Per Åke Backman

 

Harlekin halmkrona
”Harlekin” halmkrona fotograf: Daniel Eriksson
"Anna själv tredje"fotograf: Lennart Edvardsson
”Anna själv tredje” fotograf: Lennart Edvardsson
"Hommage á Jerk Werkmäster I" fotograf: Lennart Edvardsson
”Hommage á Jerk Werkmäster I” fotograf: Lennart Edvardsson